قبله ی عشق
من نمازم را سر سجاده ی عشق می خوانم

حضرت علی (ع) می فرماید :  

"خداوند هر گاه خیری بر بنده اش بخواهد، به او كم خوابی، كم خوری و كم حرفی را تلقین می كند."

در پست های قبل از تأثیر نماز بر بهداشت خواب صحبت كردیم. حال در ادامه همان موضوع باید گفت كه دانش پزشكی ظرف چند دهه اخیر، موفق به کشف مهمی پیرامون خواب شده است و آن كشف، بخشی مهم در طول خواب انسان، به نام خواب  REM بوده است( خواب از دو مرحله ی خواب عمیق و خواب REM تشکیل شده است که به طور یک در میان در طی شب حاصل می شوند).

پس از آن كه حدود 45 دقیقه از خواب رفتن انسان گذشت، مرحله  REM آغاز می شود و برای مدت كوتاهی (حدود 10 تا 15 دقیقه) ادامه می یابد.

در طول مرحله REM ، به طرز اسرار آمیزی تمام عضلات اسكلتی بدن از كار می افتد و شخص كاملاً بی حركت می شود و نوار مغزی شخص به جای حالت خواب ، حالت بیداری كامل را نشان می دهد، طوری كه در این حالت مغز از فعالیت بالایی برخوردار است.

در طی مرحله ی REM ، درجه حرارت بدن و ضربان قلب به طور غیر منتظره ای بالا می رود و حركات سریعی در چشم های فرد دیده می شود كه علت نامگذاری این مرحله نیز می باشد(مرحله حركات سریع چشم:  RAPID  EYE  MOVEMENT). چنانچه شخص را در این حالت بیدار كنیم به احتمال بسیار قوی، ابراز می كند كه در حال خواب دیدن بوده است.

امروزه دانش پزشكی به اثبات رسانده كه یكی از علائم مهم در بیماری افسردگی، افزایش مدت خواب  REM نسبت به میزان طبیعی است.

روش درمانی جدید برای بیماران افسرده ، بیدار نگه داشتن آنها ، برای كاهش میزان REM می باشد.

زمان نماز صبح كه در آیه ی 78 سوره مباركه " اسراء" با عنوان " إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا " از آن نام برده شده است* و مورد تأكید فراوان می باشد، به گونه ای قرار گرفته است كه سبب كاهش قابل ملاحظه میزان خواب REM در اشخاص می شود.

مرحله REM پس از 10 تا 15 دقیقه متوقف می شود و پس از آن در طول خواب و به طور دوره ای و به طور منظم تكرار می شود . با این وجود كل دوران REM در طول یك خواب 8 ساعتی در اشخاص طبیعی، 90 دقیقه خواهد بود و قسمت اعظم آن در ساعات نزدیك به صبح به وقوع می پیوندد.

امروزه دانش پزشكی به اثبات رسانده كه یكی از علائم مهم در بیماری افسردگی، افزایش مدت خواب  REM نسبت به میزان طبیعی است، طوری كه شخص افسرده بیشتر از سایر اشخاص خواب می بیند، یعنی زمان بیشتری را در مرحله  REM به سر می برد.

از این جهت یك مبنای مهم در تولید داروهای ضد افسردگی، كاهش مرحله  REM از خواب می باشد، از جمله داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای.

علاوه بر این یك روش درمانی جدید برای بیماران افسرده ، بیدار نگه داشتن آنها ، برای كاهش میزان REM می باشد.

زمان نماز صبح كه در آیه ی 78 سوره مباركه " اسراء" با عنوان " إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا " از آن نام برده شده است* و مورد تأكید فراوان می باشد، به گونه ای قرار گرفته است كه سبب كاهش قابل ملاحظه میزان خواب REM در اشخاص می شود.

همانطور كه خواندید قسمت اعظم خواب REM در حوالی صبح به وقوع می پیوندد و چنانچه شخص خود را ملزم به بیداری صبحگاهی كند، در حقیقت جلوی ورود خود به مرحله قابل توجهی از خواب REM را گرفته است.

لذا بیداری صبحگاهی برای نماز، خود به تنهایی می تواند به عنوان دارویی در پیشگیری از افسردگی و حتی درمان آن مطرح باشد.

لازم به توضیح است كه خواب  REM در حد متعادل برای حفظ سلامت و رفع خستگی لازم است، اما زیادی آن منجر به مشكلات مختلفی از جمله افسردگی می شود و نقش نماز به عنوان متعادل كننده میزان  REM مشهود است.

منبع :تبیان نوشته ی دكتر مجید ملك محمدی

پی نوشت:

*آیه ی 78 سوره اسراء:

أَقِمِ الصَّلاَةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّیْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا

 http://www.farhangnews.ir/sites/default/files/content/images/story/91-11/09/make%20(15-1).jpg

 


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 9 ارديبهشت 1394برچسب:, :: 14:42 :: توسط : ستاره

آسم  یكی از شایع ترین بیماری های انسان است ، به طوری كه شیوع آن در طب اطفال ، 5 تا 10 درصد كل كودكان تخمین زده می شود؛ و این بیماری در بسیاری از آنها تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا می كند. بدین ترتیب كمتر كسی است كه در دوران زندگی خود با بیماران مبتلا به آسم ، برخورد نكند و شاهد مشكلات مختلف آنان از جمله تنگی نفس ، سرفه  مداوم ، خس خس سینه و ... كه گاهی به صورت حمله های شدید بیماری تظاهر می كنند نباشد.

 تلقین سازنده و زندگی بخش توأم با نماز ، گهگاه باعث تسكین آسم یا پیشگیری از بروز حملات آن می شوند.

مطالعات علمی جدید بر گروه های سنی مختلف مبتلا به آسم ، نشان دهنده آن است كه در ایجاد بیماری آسم ، سه عامل برجسته ، مهمترین نقش را ایفا می كنند ، این سه عامل عبارت اند از :

1- میكروب هایی كه وارد دستگاه تنفسی انسان می شوند ( عفونت ها )

2- عوامل حساسیت  زا ، از جمله گرد و غبار ، دود سیگار  ، گرده گیاهان که ممكن است این عوامل در مورد اشخاص مختلف متفاوت باشند.

3- مسائل روانی از جمله اضطراب  ، عصبانیت  ، غم و شادی ، تحقیر، خنده  و حتی انتظار خوشایند شركت در یك محفل اجتماعی مطلوب و به طور كلی استرس  های حاد و مزمن .

اما نقش عوامل روانی از دیدگاه دیگری نیز، توجه پزشكان را به خود ، جلب نموده است و آن تأثیر تلقین بر آسم است ، چرا كه در برخی از موارد، تلقین می تواند موجب تسكین حمله های آسم شود : یك مثال مشهور در این مورد ، مربوط به پزشكی است كه مبتلا به آسم بود و برای گذراندن تعطیلات آخر هفته ، به هتل دور افتاده ای، در یك منطقه ییلاقی رفته بود ، در نیمه های شب او با یك حمله شدید آسم از خواب بیدار شد و كورمال كورمال به جستجوی كلید برق برآمد و وقتی از پیدا كردن آن عاجز شد ، ناامید كفش خود را برداشت و قصد پنجره را كرد و وقتی وجود شیشه ای را احساس كرد ، آن را شكست و نفس های عمیقی كشید و حمله آسمی او متوقف شد و شب آرامی را گذراند. ولی صبح روز بعد ، او با حیرت زیاد دریافت كه به جای پنجره، آینه را شكسته است !

با توجه به این قبیل شواهد می توان آسم را نیز جزو بیماری های مورد بحث در طب روان تنی ، به شمار آورد و نتیجه گرفت كه چنانچه بیماران احساس امنیت روانی داشته باشند، قدم بزرگی در تسكین بیماری آنها برداشته شده است.

همچنین عفونت ها كه خود یكی از عوامل برانگیزنده آسم می باشند به وسیله شستشوی مجرای تنفس در وضو تا حدی قابل كنترل هستند . این نكته را می توان در مورد سایر عوامل حساسیت زا ، مثل گرد و خاك و گرده گیاهان ( یعنی دومین عامل برانگیزنده آسم ) نیز به نحوی صادق دانست. اما آنچه كه در مورد تأثیر نماز بر آسم، غیر قابل انكار است، تأثیر تنش زایی نماز و احساس امنیت روانی عمیقی است كه بر اثر آن حاصل می شود و بی شك اثر التیام بخش بزرگی بر بروز سومین گروه از عوامل برانگیزنده آسم ، یعنی عوامل روانی می گذارد. به خصوص كه تلقین سازنده و زندگی بخش توأم با نماز ، گهگاه باعث تسكین آسم یا پیشگیری از بروز حملات آن می شوند .

ضمنا دیدگاه ویژه نمازگزار به زندگی در دنیا و ثبات شخصیت او باعث می شود كه نمازگزار در مقابل افت و خیزهای غیر منتظره زندگی ، نه چندان شاد و نه چندان غمگین شود ، و در نتیجه به حذف آن گروه از تغییرات هیجانی كه مسبب تشدید آسم هستند ، از زندگی خود بپردازد.


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 2 ارديبهشت 1394برچسب:, :: 8:33 :: توسط : ستاره

مطالبی که در مورد فواید علمی نماز گفته می شود، همگی دربرگیرنده بعد كوچكی از ابعاد متعدد نماز است و پرداختن به فواید دنیوی و مزایای مادی نماز، هرگز نباید انسان را از توجه به دریاهای نور و معنویت همراه با نماز، غافل كند و بر این اساس باید مراقب بود كه توجه به مزایای پزشكی نماز و این قبیل مقولات، تنها به عنوان تأییدات علمی و دنیایی بر این عبودیت محض شود و خدای نكرده، حدود فواید و مزایای این فرضیه نورانی، در حد خاك و دنیا باقی نماند و حكایت آن گروه گمراه كه نماز را به یك نوع ورزش سوئیسی تشبیه كرده بودند و دل خوش داشتند كه فلسفه نماز را دریافته اند، نشود.

هر انسان طبیعی در حدود 3/1 عمر خود را در خواب به سر می برد و تأثیر خواب بر روان و جسم انسان از دانسته های مسلم علم پزشكی است. به طوری كه امروزه تغییرات خواب انسان از پیش آگهی های مهم و قابل توجه در زمینه ابتلا به بیماری ها، به حساب می آید.

به عنوان مثال، در اشخاص مبتلا به افسردگی، میزان خواب به نحو چشمگیری افزایش و یا به ندرت كاهش پیدا می كند. تغییرات خواب انسان در بیماری های جسمی نیز بسیار چشمگیر است، به خصوص اگر تأثیر ناراحتی های روان انسان بر جسم او را در نظر داشته باشیم و به یاد آوریم كه بیش از 60 درصد مراجعه كنندگان به بیمارستان های عمومی، در واقع از یك مشكل روانی رنج می برند.

به این ترتیب ایجاد بهداشت خواب، در واقع یك ركن مهم بهداشت روانی و جسمی به حساب می آید و هر عاملی كه در تنظیم بهداشت خواب مؤثر باشد، پیشگیری كننده و حتی درمانگر بسیاری از بیماری های جسمی و روانی است.

امروزه نخستین اصلی كه در ایجاد بهداشت خواب، توسط جدیدترین منابع علمی دنیا توصیه می شود "بیدار شدن هر صبح سر یك موقع مشخص از خواب است".

یك نگاه كلی به جدول اوقات شرعی نشان می دهد، كه وقت نماز صبح، در تمام طول سال، با در نظر گرفتن تغییرات ناشی از حركات وضعی و انتقالی زمین، زمان ثابتی است و اقامه كننده نماز صبح، با برخاستن پس از اذان، در واقع اساسی ترین گام را در جهت رعایت بهداشت خواب و در نتیجه آن، سلامت بدنی و تعادل روانی برداشته است .

 

منبع: تبیان


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 4 ارديبهشت 1394برچسب:, :: 8:33 :: توسط : ستاره

 خوشبختانه با گذشت زمان و پيشرفت علوم هر روزه بعد جديدى از تاثير نماز بر زندگى انسان روشن مى گردد.

يكى از ابعاد نماز كه امروزه مورد توجه دانشمندان اسلامى و غير اسلامى قرار گرفته، تاثيرات مسائل معنوى از جمله نماز، دعا و راز و نيايش با خداوند متعال بر روح و روان انسان مى باشد كه اعترافات اين دانشمندان در اين باره بسيار جالب و قابل تامل مى باشد.

در اينجا به دليل اختصار تنها به گوشه اى از آثار نماز بر روح و روان انسان اشاره نموده و براى كسب اطلاعات بيشتر، شما را به مطالعه كتاب مفصلى كه در اين زمينه به نگارش در آمده دعوت مى نمائيم.

آرامش بخشى نماز

اضطراب بيمارى شايع قرن اتم و كهكشان است، پيشرفت سريع و پيچيده تمدن و در عين حال بى توجهى به ارزش هاى مذهبى و خانوادگى هر روز بيش از پيش براى افراد و اجتماع اضطراب هاى جديد بوجود مى آورد بگونه اى كه هر روز آمار بيمارى هاى روانى، و مصرف قرص اعصاب و در نتيجه آمار خودكشى و ديوانگى بيشتر مى شود.

با اين كه دلايل علمى مختلفى از ديدگاههاى مختلف بعنوان دلايل بروز اضطراب و تشديد آن ارائه شده است اما همچنان دور شدن از ايمان مذهبى بعنوان يك عامل عميق در بروز اضطراب نقش غير قابل انكارى دارد.(1) و به اين ترتيب نقش پيشگيرى كننده و حتى درمانگر مذهب در مورد اضطراب قابل بررسى است.

بهترين راه حل براى رفع اين مشكل فراگير، چيزى جز ياد خدا و ايمان و اُنس با نماز نيست كما اين كه كه خداوند متعال تصريح نموده: «أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب».(2) (همانا با ياد خداوند دل ها آرامش مى يابد»

امروزه بسيارى از دانشمندان علوم روانى و روان پزشكان نيز، به اين نكته پى برده اند كه دعا و بر پا داشتن نماز و اعتقاد محكم به خداوند و دين، نگرانى، تشويش، يأس و ترس را- كه موجب بسيارى از بيمارى هاى روحى است- بر طرف مى سازد.

«ديل كارندگى» روان شناس مشهور غرب مى نويسد: «در آمريكا، يه طور متوسط در هر 35 دقيقه يك نفر خودكشى مى كند و در هر دو دقيقه يك نفر ديوانه مى شود. اگر اين مردم از تسكين خاطر و آرامش- كه دين و عبادت به آدمى مى بخشد- نصيبى داشتند، ممكن بود، از اغلب اين خودكشى ها و بسيارى از ديوانگى جلوگيرى شود.».(3)

تقويت روحيه در زمان بروز مشكلات‏

نماز در تقويت روحيه انسان به هنگام بروز مشكلات و گرفتارى ها نقش بسيارى دارد، چه عملى بهتر از نماز و پيوند با خدايى كه فرمانش در تمام جهان هستى نافذ است و همه چيز در برابر اراده او سهل و آسان است

ايجاد اميد

ايمان به خدا و راز و نياز با او به انسان اميد و توان مى دهد، احساس مى كند به پناهگاه مطمئن و باقدرتى متكى است و بدين دليل، احساس اميد و توانمندى مى كند و اگر اين ارتباط با آن منبع عظمت و رحمت قطع باشد، احساس دل تنگى و نگرانى در او ايجاد مى شود و به بيماريهاى روانى گرفتار مى آيد.

روانشناسان و روانكاوان بزرگى همچون يونگ، اريك فروم، ويليام جيمز و ديگران به اين حقيقت اشاره كرده اند و ايمان به خدا را اساس و پايه پيشگيرى و معالجه بيمارى روانى مى دانند.

«ديل كارنگى» مى نويسد: «هنگامى كه كارهاى سنگين، قواى ما را از بين مى برد و اندوه ها هر نوع اراده اى را از ما سلب مى كند و بيشتر اوقات، كه درهاى اميد به روى ما بسته مى شود، به سوى خدا روى مى آوريم. ولى اصلا چرا بگذاريم روح يأس و نااميدى بر ما چيره شود؟ چرا همه روزه به وسيله خواندن نماز و دعا و بجاى آوردن حمد و ثناى خداوند، قواى خود را تجديد نكنيم؟»

حضرت على (عليه السلام) مى فرمايد: «پروردگارا، تو از هر مونسى براى دوستانت مونس ترى و از همه آن ها براى كسانى كه به تو اعتماد كنند، براى كارگزارى آماده ترى... اگر تنهايى سبب وحشت آنان گردد ياد تو مونس آنهاست و اگر سختى ها بر آنان فرو ريزند به تو پناه مى برند.».(4)

احساس عزّت‏

عزّت به معنى نفوذناپذيرى است. در مكتب انبيا تمام عزّت ها از آنِ خداست، چنانكه همه قدرت ها از اوست. لذا قرآن از كسانى كه به سراغ غير خدا مى روند انتقاد مى كند كه آيا از غير خدا عزّت مى خواهيد؟.(5)

طبيعى است كه اتصال به عزيزِ مطلق و قدرت بى نهايت، به انسان عزّت مى دهد. چنانكه كلماتى همچون «اللّه اكبر» طاغوت ها را در نزد انسان حقير و او را در برابر آنها عزيز مى كند.

لذا قرآن به ما دستور مى دهد كه در سختى ها و مشكلات از نماز و عبادت كسب قدرت و قوّت كنيم: «وَ اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاهِ».(6) (از صبر و نماز يارى جوييد).(7)

تمركز حواس‏

افراد موفق كسانى هستند كه مى توانند در امرى تمام افكار خود را متمركز كنند و تمام دانستنيهاى خود را درباره آن بياورند و به كار بندند. براستى اگر روح و فكر ما به طور كامل در نقطه اى متمركز شود يا براى امرى به كار افتد نيروى شگفت انگيز و فوق العاده اى مى آفريند.

ويليام جيمز كه پدر روانشناسى جديد محسوب مى شود، مى گويد:

فرق بين افراد نابغه با ديگران، يك موهبت فطرى نيست بلكه مربوط به توجه كاملى است كه به موضوعات و نتيجه هاى آن مبذول مى دارند و ميزان نبوغ بستگى به ميزان و درجه تمركز افكار شخصى دارد.

در مورد اين كه چگونه مى توان اين نيرو را در خود ايجاد كرد ويليام مولتن در مجله ريدرز دايچست مى نويسد:

اين نيرو تمركز فكر به وسيله تمرين به دست مى آيد و البته تمرين احتياج به شكيبايى و پايدارى دارد. وقتى توانستى افكارت را پى در پى 50 يا 100 بار در موضوعى متمركز كنى لاجرم ساير افكار و خاطره ها جاى خود را به موضوع مورد نظرتان خواهد داد. سرانجام عادت خواهى كرد كه در هر امرى با اراده خود ذهن را متمركز سازى.

از تمام مطالب فوق نتيجه مى گيريم كه نماز بهترين وسيله براى پرورش د تمركز فكر و حواس در انسان است. زيرا نمازگزارى كه مى كوشد با تمام قدرت افكار خود را در يك جا جمع كند تا نمازش با خشوع و حضور قلب باشد، بدون ترديد اين عمل در وى عادت مى شود و مى تواند در هر موردى تمام افكار خود را متمركز سازد و در نتيجه به ترقيات و اكتشافات مهمى نايل گردد..(8)

بهبود افسردگى و اختلالات روانى‏

اگر انسان به دليل عدم اعتقاد به خدا، پناهگاه و ماوايى امن نداشته باشد تا بدان التجا جويد، نهايتا به بن بست و پوچى رسيده و خود را خبط طبيعت پنداشته و بدين گونه خود را دچار امراض روانى لاعلاجى گرداند.

لذا، نماز يكى از موثرترين و بهترين راه هاى درمان اين گونه امراض روحى است، زيرا كه نماز و نيايش، راز و نياز با مبدا هستى است كه انسان به اصطلاح عقده گشايى مى كند و آنچه در دل و قلبش پنهان دارد، بيرون ريزد و با خالق خود به اميد گشايش راز دل خود را در ميان مى گذارد و همين امر اميد به استجابت دعا و نمازش است كه به شخص نيرو و حياتى تازه بخشيده و او را از چنگال مخوف برخى از امراض د روحى و روانى رهايى مى بخشد.

پروفسور ويليام جيمز در اين باره مى گويد:

در خصوص شفا يافتن بيمار به وسيله دعا و نماز بايد گفت: چنانكه حقايق و واقعيت هاى پزشكى را قبول داشته باشيم، پزشكانى چند اظهار داشته كه در بسيارى از موارد دعا، در بهبودى حال بيمار موثر بوده است. بنابر اين بايد دعا را در معالجه بيماران يكى از وسايل موثر دانست. در مورد بسيارى از مردم، دعا براى معالجات امراض روحى بسيار موثر بوده است و در نتيجه صحت بدنى و جسمى آنها را در پى خواهد داشت.

حتى بقول دكتر كارل وقتى نيايش ساده و به صورت اداى طوطى وار جملاتى باشد، اثرى بر روى رفتار و سلوك فرد مى گذارد..(9)

بهترين راه تسكين غم و اندوه‏

بانو دكتر روز هلوردنج كه از مشاورين پزشكى بوستن در آمريكاست گويد:

به نظر من بهترين درمان تسكين و تخفيف غم و نگرانى اين است كه مشكلات و گرفتاريهاى خود را با شخصى كه طرف اعتماد باشد در ميان گذاريم، ما اين عمل را خالى كردن دل مى گوييم....

وقتى كه بيماران به اينجا مراجعه مى نمايند، مى توانند گرفتارى ها و غصه هاى خود را به تفصيل براى ديگران شرح دهند، آن قدر بگويند تا بكلى از فكرشان خارج شود، فكر كردن درباره نگرانى ها و پنهان داشتن آنها از ديگران باعث هيجان عصبى مى شود، ما هم بايستى شريكى برا گرفتارى هاى خود پيدا كنيم، بايد حس كنيم كه در دنيا كسى هست كه مايل به گوش دادن شرح گرفتاريهاى ما و قادر به درك آنها باشد.

امروز اغلب بيمارستانهاى روحى و عصبى و حتى قسمت هاى جسمى و بخش هاى جراحى نزد يكى از طرق معالجه بيماران را همان راز دل گفتن با ديگران تشخيص داده اند. و يكى از دستورات دانشمندان و روان شناسان نيز همين است كه انسان عقده هاى خود را به شخصى كه مورد اعتماد خود مى داند بازگو كند...

حال با اين توضيحات و در چنين مواردى آيا جهت رفع نگرانى و پريشانى بهتر نيست به درگاه خداوند سميع و بصير پناه برده... خداوندى كه كليه امور به دست او و هر خير و احسانى پرتوى از فيوضات بيكران او و هر امرى به فرمان اوست....(10)

تعادل روحى و روانى‏

امروزه بيش از 60 درصد مراجعه كنندگان به بيمارستانهاى عمومى، در واقع از يك مشكل روانى رنج مى برند كه در اين ميان خواب در بهبود و يا تشديد اين مساله نقش مهمى را ايفا مى نمايد، از همين رو ايجاد بهداشت خواب، يك ركن مهم بهداشت روانى و جسمى به حساب مى آيد و هر عاملى كه در تنظيم بهداشت خواب موثر باشد، پيشگيرى كننده و حتى درمانگر بسيارى از بيماريهاى جسمى و روانى است.

امروزه، نخستين اصلى كه در ايجاد بهداشت خواب، توسط جديدترين منابع علمى دنيا توصيه مى شود بيدار شدن هر صبح سر يك موقع مشخص از خواب است..(11)

يك نگاه كلى به جدول اوقات شرعى، نشان مى دهد، كه وقت نماز صبح در تمام طول سال، با در نظر گرفتن تغييرات ناشى از حركات وضعى و انتقالى زمين، زمان ثابتى است و اقامه كننده نماز صبح، با برخاستن پس از اذان در واقع اساسى ترين گام را در جهت رعايت بهداشت خواب و در نتيجه آن سلامت بدنى و تعادل روحى و روانى برداشته است.

شادابى روح و روان‏

از جمله مواد شيميايى داخل بدن كه به طور غير ارادى سبب شادى انسان مى شود و به او شعف و نشئه بى نظير مى بخشد، ماده اى به نام «كورتيزول» مى باشد كه ميزان آن در داخل بدن انسان در ساعات سحرگاهى بشدت افزايش مى يابد.(12) و در صورت بيدارى انسان در اين ساعات، لذت و شعف سرمست كننده اى نصيب او مى شود كه بى شك بر زندگى او در تمام طول روز تاثير گذار است.

افزايش كورتيزول در ساعات صبح و ارتباط آن با نشاط صبحگاهى، كه امروزه از مسلمات پزشكى است،

به اين ترتيب واضح است، امر واجب نماز صبح با ارزانى داشتن بيدارى صبحگاهى به انسان تقديم كننده شادابى به او مى باشد.

ايجاد احساس امنيت روانى‏

هر چند كه در پزشكى و زيست شناسى امروزى واژه استرس به معنى متفاوتى به كار مى رود، اما بر اساس تعريف هانس سليه (روانشناس مشهور) استرس در پزشكى و روانپزشكى معمولا اشاره به موقعيت روانى و اجتماعى متنوعى دارد كه قادر به ايجاد بيماريهاى جسمى و روانى و ساير اختلالات رفتارى است.

چنانچه با دقت كافى و استناد به شواهد آمارى به مكانهايى كه استرس متعدد زندگى كار افراد را بدانجا مى كشاند (مكان هايى مثل مطب پزشكان، بيمارستانهاى جسمى و روانى، قبرستان جوانمرگ ها؟، زندان ها و..) سرى بزنيم متوجه مى شويم كه تعداد مذهبى ها، در مقايسه با غير مذهبى هاى حاضر در اين قبيل جاها بسيار متفاوت است.

بعنوان مثال در كشور خودمان 90 درصد محكومان زندانها را افراد بى نماز تشكيل مى دهند. يا مثلا آمار بيماران بسترى در بيمارستان ها كه با نماز بيگانه اند به طرز باورنكردنى بيش از اشخاص مقيد به نماز است..(13)

پيشگيرى از بروز اختلال شخصيت اسكيزوئيد

برخى روانپزشكان ايرانى «شخصيت منزوى» را بعنوان بهترين ترجمه، به جاى شخصيت «اسكيزوئيد» پيشنهاد كرده اند. چرا كه مبتلايان به اين اختلال، عمرى را در كناره گيرى از اجتماع گذرانده اند و در نظر ديگران آدم هائى مردم گريز، منزوى و تنها هستند.

مبتلايان به اين حالت اكثرا مشاغل انفرادى كه حداقل تماس با ديگران را ايجاب مى كند، انتخاب مى كنند و حتى برخى كارشبانه را به كار روزانه ترجيح مى دهند تا مجبور به مدارا با افراد بيشترى نباشند.

روشهاى مورد استفاده در روانپزشكى امروز براى درمان اين عارضه اعم از روان درمانى، گروه درمانى و يا حتى دارو درمانى صورت مى پذيرد اما چنانچه در پيشگيرى و يا درمان اين اختلال شايع شخصيت، روش عملى بى نظيرى را جويا باشيم، كلمه درخشان نماز باز هم راهگشا خواهد بود.

توصيه مؤكد اسلام مبنى بر اقامه نمازهاى واجب يوميه به جماعت و علاوه بر آن بانگ روح افزاى نماز جمعه در فراخواندن به يك اجتماع شكوهمند و پر شور هفتگى بعنوان سمبل بزرگى از اصالت «اجتماعى بودن» و ترك رهبانيت در همه تعاليم اسلامى مطرحند و گويى همه اين قبيل تعاليم خود به خود نمازگزار را از گوشه نشينى و تنهايى، به بطن اجتماع مى كشاند.

به اين ترتيب، نماز نه تنها از ابتلا به اختلال اسكيزوئيد پيشگيرى مى كندبلكه توانايى دارد كه مبتلايان به اين عارضه را براى هميشه از كنج عزلت، به قلب جامعه بكشاند..(14)

(1) ترجمه فارسى سيناپس كاپلان سادوك، جدوم صفحه. 473
000 (2) رعد) 13 (، آيه. 28
000 (3) مجتبى كلباسى، يكصد پرسش و پاسخ درباره نماز، ستاد اقامه نماز، پائيز 80 ش، چاپ اول، ج 1 ص. 87
000 (4) سيد رضى، نهج البلاغه، سيد جعفر شهيدى، تهران، شركت انتشارات علمى و فرهنگى، 1378 ش، چهاردهم، خطبه. 225
000 (5) نساء) 4 (، آيه. 139
000 (6) بقره) 2 (، آيه. 45
000 (7) محسن قرائتى، تفسير نماز، مركز فرهنگى درسهايى از قرآن، 1387 ش، سيزدهم، ص. 30

 

منبع:  http://www.yasinmedia.com


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 2 ارديبهشت 1394برچسب:, :: 8:26 :: توسط : ستاره

رب اجعلنی مقیم الصلوه و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء

پروردگارا ! من و فرزندانم را از اقامه کنندگان نماز قرار ده و دعای مرا قبول فرما.

سوره مبارکه ابراهیم ـ آیه شریفه ۴۰

عبارت مشهور"العلم فی الصغر، کالنقش فی الحجر"(دانش در کودکی، مانند نقش پایدار در سنگ است)، امروزه با پیشرفت دانش پزشکی و روان پزشکی و به خصوص با پیدایش روان کاوی توجیه کامل علمی پیدا کرده است.

روان شناسی مدرن، با تداعی از مکتب روان کاوی فروید و نظریات "ژان پیاژه"، "جان باولف" و بسیاری از دانشمندان دیگر، به ما می گوید که مهم ترین دوران زندگی بشر که به وجود آورنده شخصیت نهایی او خواهد بود، دوران کودکی است. بر این اساس هر قدمی که در جهت ایجاد سلامت روانی اطفال برداشته شود، به نوبه خود سبب ایجاد جامعه ای سالم و موفق خواهد شد.

اما بزرگ ترین موهبتی که ممکن است در جهت ایجاد سلامت روانی نصیب یک طفل نورسیده گردد، پای گذاشتن او در خانواده ای مؤمن و نمازگزار است.

تعالیم آیین حیات بخش اسلام که حتی کوچک ترین مسائل بشری را بدون پاسخ نگذاشته است، از همان بدو تولد نوزاد برای او برنامه ها و روش های متعددی دارد که عمل به آنها ضامن سعادت و سلامت همیشگی انسان است.

از جمله در بعد سلامت روانی، آیین اسلام به والدین و به خصوص پدر، مؤکداً حکم کرده است که مثلاً نام نیک بر بچه بگذارند(۱) و امروز علمای روان شناسی متفقاً به این نتیجه رسیده اند که چگونه نام یک کودک در شکل گیری شخصیت او تأثیر گذار است و چگونه یک نام بد ممکن است،موجبات تحقیر کودک مثلاً تمسخر او توسط همسالان و در نتیجه تزلزل شخصیتش گردد و یا هنگامی که روان کاوی در قرن بیستم، حکایت از حضور تظاهرات نهفته اما مقتدر جنسی در وجود اطفال می کند ، آنگاه مفهوم عمیق آن بخش عظیم از احادیث و روایات معصومین(ع) که مثلاً بوسیدن دختران توسط مرد نامحرم را بعد از ۵ ، ۶ سالگی منع کرده اند.(۲)

در هر صورت کودکی که در خانواده مؤمن و نمازگزار به دنیا می آید و زمزمه حیات بخش اذان و اقامه در گوش راست و چپش نخستین نغمه زندگی او می گردد، کودکی است که گام در مسیری سعادت بخش گذاشته است.

تغذیه کودک تا دو سال به وسیله شیر مادر و بهره مندی کامل او از آغوش پر مهرش که یک موهبت اسلامی است به او ایمنی محیر العقولی در مقابل بخش عظیمی از بیماری های روانی می بخشد، مثلاً احتمال اضطراب یا افسردگی که بر اثر جدایی از مادر به وقوع می پیوندد، بسیار کم می شود. چرا که امروزه روشن شده است اکثر کسانی که به دام مهلک اعتیاد گرفتار می آیند کسانی هستند که در کودکی، از شیر و آغوش مادران شان محروم بوده اند.(۳)

شیوع اسکیزوفرنی که خطرناک ترین و مهلک ترین بیماری در روان پزشکی است در بچه های خانواده های مسلمان و نمازگزار بسیار کم است، چرا که علم امروز ثابت کرده است که بروز اسکیزوفرنی، ارتباط معنی داری با وجود سیستم زن سالاری در اداره خانواده ها دارد(۴) که مسلماً در خانواده های نمازگزار، با رعایت اصول درخشان قرآنی، از قبیل(الرجال قوامون علی النساء) و رد صریح و قاطع سیستم شوم "زن سالاری‌"، قدم بزرگی در جهت کاهش میزان ابتلا به این اختلال برداشته می شود.

همچنین درباره آثار مثبت و متعدد، قانون مؤکد اسلامی مبنی بر آزاد گذاشتن کامل کودکان  تا سن ۷ سالگی و پرهیز از تنبیه و محدودیت برای آنها می توان تعمق بسیار نمود.

اما بعد دیگر،تأثیری است که نماز به طور مستقیم بر حالات روانی اطفال دارد و آن بر اثر نماز خواندن خود کودک حاصل می شود.

شروع نماز در سنین کودکی سبب می شود که او این صفت حسنه را به صورت یک عادت معمول و سازنده در جسم و روان خود، ملکه نماید و جزو برنامه های همیشگی زندگی خود، قرار دهد و در نتیجه از همه فواید نماز، در بعد سلامت روانی در آینده برخوردار گردد.

به علاوه با شروع نماز در دوران کودکیمفاهیمی مثل خدا و مذهب و دستوراتی مثل تعالیم اسلامی، چنان در ذهن پذیرنده و شفاف کودک که هنوز سنگینی و تیرگی گناهان ظرفیت های فکری و مغزی او را آلوده نکرده است، جای می گیرد که امکان شک و تردید در این زمینه در آینده بسیار کاهش می یابد.

این نکته به خصوص باید مورد توجه خانواده هایی قرار گیرد که با وجود آن که خود را مسلمان می دانند اما وقتی که فرزندشان به سن تکلیف می رسد او را به بهانه این که:

"هنوز خیلی کوچک است !" به خواندن نماز تشویق نمی کنند. این مسئله که با کمال تأسف به خصوص در مورد دختر بچه ها که سن تکلیف آنها پایین تر است(۹ سالگی)، شیوع بیشتری دارد، مسبب عوارض مخرب بسیاری در آینده کودک خواهد شد.

در حقیقت پدر و مادرانی که با دلسوزی ساده اندیشانه، فرزند خود را به برپاداری نماز تشویق نمی کنند، خیانت بزرگی از جهت محروم نمودن کودک خویش از این نعمت بزرگ مرتکب می شوند. چرا که به این ترتیب گویی به آلودگی کودک خویش، به انواع گناهان و انحرافات و بدبختی ها و بیماری های جسمی و روانی، رضایت داده اند و او را به خسارت سنگین در دنیا و آخرت محکوم نموده اند.

به همین دلیل است که آیین مقدس اسلام و به خصوص ائمه بزرگوار شیعه(ع) با توصیه های مؤکد، مسلمانان را به آموزش مرحله به مرحله نماز به کودکان فرا خوانده اند و حتی با این که از مجازات ها و تنبیهات بدنی در مورد کودکان، به خصوص قبل از ۷ سالگی، منع نموده اند در مورد ترغیب به نماز گاهی امر به تنبیه کودکان فرموده اند. در این مورد در حدیثی معتبر از حضرت امام صادق(ع) آمده است که فرمودند: چون پسر، سه ساله شود، پدر و مادر به او می گویند که: هفت مرتبه بگو "لا اله الا الله" و چون سه سال و هفت ماه و بیست روز از عمرش بگذرد، به او می گویند که هفت مرتبه بگوید: "محمد رسول الله" ، پس چهار سالش تمام شود به او می گویند که هفت مرتبه بگوید: "صلی الله علی محمد و آله" پس چون پنچ سالش تمام شود او را وا می دارند که خدا را سجده کند.

اما چون شش سالش تمام شود. نماز را به او یاد می دهند و چون هفت سالش تمام شد، وضو را به او یاد می دهند و او را به نماز امر می کنند و چون نه سالش تمام شود وضو و نماز را به خوبی به او می آموزند و از ترک وضو و نمازاو را نهی کنند. پس چون کودک وضو و نماز را یاد گرفت، خداوند پدر و مادرش را خواهد آمرزید.(۵)

مفاهیم عمیق این حدیث از جمله این که اقامه نماز پس از اقرار به توحید و نبوت(که اساسی ترین اصول اعتقادی اسلام هستند) قرار گرفته و این که عمل به این حدیث ضامن آمرزش پدر و مادر تلقی شده است، باید به دقت مورد توجه خانواده ها قرار بگیرد.

تبیان


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 22 بهمن 1393برچسب:, :: 13:25 :: توسط : ستاره

 

 رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 الماءُ الَّذي تُسَخِّنُهُ الشَّمسُ لا تَوَضَّؤوا بِهِ ، ولا تَغتَسِلوا بِهِ ، ولا تَعجِنوا بِهِ ؛ فَإِنَّهُ يورِثُ البَرَصَ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 با آبى كه به آفتاب گرم شده است ، نه وضوسازيد ، نه غسل كنيد و نه خمير بسازيد ؛ چرا كه پيسى مى‏آورد .

 الكافي ، جلد 3 ، صفحه 15 ، حديث 5 عن إسماعيل بن أبي زياد عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، علل الشرائع ، صفحه 281 ، حديث 2 عن السكوني عن الإمام الصادق عن آبائه عليهم‏السلام عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، بحار الأنوار ، جلد 80 ، صفحه 335 ، حديث 7 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 506
 

وضو روی وضو گرفتن چه ثوابي دارد؟

 رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 مَن تَوَضّأ على طُهرٍ كُتِبَ‏لَهُ عَشرُ حَسَناتٍ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 هـر كه بـا وضو باشد و (با اين حال) وضو بگيرد ، ده ثواب برايش نوشته شود .

 كنزالعمّال : 26042 منتخب ميزان الحكمة : 596

 الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام :

 مَـن جَـدَّدَ وُضوءَهُ‏لِغَيرِ حَدَثٍ جَدَّدَ اللّه‏ُ تَوبَتَهُ مِن غَيرِ استِغفارٍ .

 امام صادق عليه‏السلام :

 هر كه بدون سرزدن حَدَثى از او ، تجديد وضو كند ، خداوند توبه او را، بى‏آن كه استغفار كند ، تجديد گرداند.

 وسائل الشيعه : 1 / 264 / 7 منتخب ميزان الحكمة : 596

 عنه عليه‏السلام :

 الوُضوءُ علَى الوُضوءِ نُورٌ على نُورٍ .

 امام صادق عليه‏السلام :

 وضو روى وضو، روشنايى روى روشنايى است .

 وسائل الشيعه : 1 / 265 / 8 منتخب ميزان الحكمة : 596
 

با طهارت خوابيدن چه ثوابي دارد؟

 عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 الطّاهِرُ النّائمُ كالصّائمِ القائم .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 كسى كه با طهارت بخوابد ، همانند روزه‏دارِ شب زنده‏دار است .
 كنزالعمّال : 25999 منتخب ميزان الحكمة : 594

 همیشه با وضو بودن چه ثمراتی دارد؟

 رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 أكـثِرْ مِـن الطَّهورِ يَـزِدِ اللّه‏ُفي عُمرِكَ ، وإنِ استَطَعتَ أن تَكونَ باللَّيلِ والنَّهارِ على طَهارَةٍ فافعَلْ ؛ فإنَّكَ تَكونُ إذا مُتَّ علَى الطَّهارَةِ شَهيدا .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 زياد وضو بگير ، تا خداوند عمر تو را زياد گرداند . اگر توانستى شب و روز با طهارت باشى اين كار را بكن ؛ زيرا اگر در حال طهارت بميرى ، شهيد خواهى بود .
 أمالي المفيد : 60 / 5 منتخب ميزان الحكمة : 594
 

وضو گرفتن چه آثار و ثوابي دارد؟

 عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 إذا تَوَضَّأَ الرّجُلُ المُسلِمُ خَرَجَتْ خَطاياهُ مِن سَمعِهِ وبَصَرِهِ ويَدَيهِ ورِجلَيهِ ، فإن قَعَدَ قَعَدَ مَغفورا لَهُ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 هرگاه مرد مسلمان وضو بگيرد ، گناهان او از گوش و چشم و دستان و پاهايش بيرون مى‏روند . پس ، چون بنشيند با آمرزش نشسته است.

 كنزالعمّال : 26031 منتخب ميزان الحكمة : 594

 عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 إذا تَوَضّأَ العَبدُ تَحاطُّ عَنهُ ذُنوبُهُ كما تَحاطُّ وَرَقُ هذهِ الشَّجَرَةِ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 هرگاه بنده (خدا) وضو گيرد ، گناهانش همچون برگ‏هاى اين درخت فرو مى‏ريزد .

 كنزالعمّال : 26030 منتخب ميزان الحكمة : 594

 رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 يَحشُرُ اللّه‏ُ عز و جل اُمَّتييَومَ القِيامَةِ بَينَ الاُمَمِ غُرّا مُحَجَّلِينَ مِن آثارِ الوُضوءِ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم:

 خداوند عز و جل در روز قيامت امّت مرا ، بر اثر وضو ، با چهره‏هاى زيبا و دست و پاى سپيد محشور مى‏كند .

 بحار الأنوار : 80/237/11 منتخب ميزان الحكمة : 594

 فلسفه وضو گرفتن چیست؟

 الإمامُ الرِّضا عليه‏السلام

 في عِلَّةِ الوُضوءِ : لأنّـهُ يَـكونُ العَبدُ طاهِرا إذا قامَ بَينَ يَدَيِ الجَبّارِ عِندَ مُناجاتِهِ إيّاهُ ، مُطيعا لَهُ فيما أمَرَهُ ، نَقِيّا مِن الأدناسِ والنَّجاسَةِ ، مَع ما فيهِ مِن ذَهابِ الكَسَلِ وطَردِ النُّعاسِ ، وتَزكِيَةِ الفُؤادِ لِلقِيامِ بَينَ يَدَيِ الجَبّارِ .

 امام رضا عليه‏السلام

 - درباره حكمت وضو- : براى اين كه بنده (خدا) وقتى براى مناجات با (خداوند) جبّار در برابر او مى‏ايستد ، پاك باشد . فرمان او را اطاعت كرده باشد و از آلودگى‏ها و نجاست پاكيزه باشد ، به علاوه اين كه وضو باعث از بين رفتن حالت كسالت و زدودن خواب آلودگى و پاك ساختن دل براى ايستادن در حضور (خداوند) جبّار مى‏شود .
 علل الشرايع : 257 / 9 منتخب ميزان الحكمة : 594
 وضوي كامل در سرمای شدید و گرمای شدید چه ثوابي دارد؟

 عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 مَـن أسبَـغَ الـوُضوءَ في البَردِالشَّديدِ كانَ لَهُ مِن الأجرِ كِفلانِ ، ومَن أسبَغَ الوُضوءَ في الحَرِّ الشَّديدِ كانَ لَهُ أجرُ كِفلٍ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 هر كه در سرماى شديد ، وضو را به طور كامل بگيرد ، دو سهم اجر دارد و هر كه در گرماى سخت ، وضو را كامل به جا آورد يك سهم اجر دارد .
 كنزالعمّال : 26059 منتخبميزان الحكمة : 594
 

وضوی كامل چه ثوابی دارد؟

 عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 أسبِغِ الوُضُوءَ ، تَمُرَّ على الصِّراطِ مَرَّ السَّحابِ .

 پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

 وضو را كامل بگير ، تا از صراط همچون ابر بگذرى .
 بحار الأنوار : 76 / 4 / 8 منتخب ميزان الحكمة : 320

 

منبع: نیک صالحی


ارسال شده در تاریخ : چهار شنبه 17 بهمن 1393برچسب:, :: 14:53 :: توسط : ستاره

صفحه قبل 1 صفحه بعد

درباره وبلاگ
بسم الله الرحمان الرحیم سلام دوستان عزیز. این وبلاگ برای ترویج فرهنگ نماز و نمازخوانی و آشنا کردن هرچه بیشتر شما عزیزان با نمازه. دوستان بهترین مرورگر برای نمایش این وبلاگ mozilla firefox 11.0هستش. امیدوارم مورد استفادتون قرار بگیره .
آخرین مطالب
پیوندهای روزانه
نويسندگان
پيوندها

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان ღقبلــــــــــــــــــــه ی عشقღ و آدرس lovekiblah.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 27
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 30
بازدید ماه : 36
بازدید کل : 10778
تعداد مطالب : 106
تعداد نظرات : 6
تعداد آنلاین : 1

a http://azadupload.com/uploads/server-3-92/azadupload.com137979810914022.png

برای نمایش تصاویر گالری كلیك كنید


دریافت كد گالری عكس در وب

پخش زنده حرم
آیه قرآن تصادفی کد پیغام خوش آمدگویی